aplikasi, aplikasi edit video, aplikasi edit foto, aplikasi penghasil uang, aplikasi bpjs ketenagakerjaan, aplikasi jaki, aplikasi edit video di laptop, aplikasi bpjs kesehatan, aplikasi pinjaman online, aplikasi awal bros, aplikasi adalah, aplikasi akuntansi, aplikasi absensi online,aplikasi arisan, aplikasi accounting, aplikasi awal bros batam, aplikasi admin slot, aplikasi belajar bahasa inggris, aplikasi baca novel gratis, aplikasi buat paspor, aplikasi bibit, aplikasi bobol wifi, aplikasi belanja online, aplikasi cek bansos, aplikasi cari jodoh, aplikasi cek pajak kendaraan, aplikasi capcut, aplikasi canva, aplikasi chat, aplikasi cari teman sekitar, aplikasi cek suhu tubuh, aplikasi desain rumah, aplikasi disdukcapil, aplikasi download video, aplikasi download video youtube, aplikasi dana, aplikasi download youtube, aplikasi desain baju, aplikasi daftar paspor online batam, aplikasi edit video di hp, aplikasi edit pdf, aplikasi edit foto terbaik, aplikasi edit background foto, aplikasi edit video terbaik, aplikasi foto, aplikasi freelance, aplikasi facebook, aplikasi foto jadi kartun,aplikasi flip, aplikasi foto bergerak, aplikasi film gratis, aplikasi foto di laptop,aplikasi gambar, aplikasi ganti background foto, aplikasi get contact, aplikasi gambar di ipad, aplikasi gambar denah rumah, aplikasi gojek, aplikasi gabung foto, aplikasi google, aplikasi halo awal bros, aplikasi hijau, aplikasi hotel, aplikasi hapus background, aplikasi hitung kalori, aplikasi hd foto, aplikasi hacker, aplikasi hotel murah

Contoh Artikel Tentang Bencana Alam Banjir

Contoh Artikel Tentang Bencana Alam Banjir

Penduduk sekitar Meru terpaksa menggunakan motosikal meredah banjir selepas kawasan rumah mereka dinaiki air banjir. - Foto Bernama

Penduduk sekitar Meru terpaksa memperalat motosikal meredah banjir selepas kawasan rumah mereka dinaiki air banjir. – Foto Bernama

Ambang LUMPUR – Setiap menjelang hujung periode, karuan ramai yang tinggal di kawasan pernah dilanda banjir teruk kembali berasa cemas apatah lagi dengan peristiwa cuaca bukan menentu kebelakangan ini dan persilihan monsun nan tiba kian awal.

Cekut iktibar daripada pengalaman lepas, pihak berhak dan agensi yang terbabit mutakadim tentunya sentiasa bersiap siaga dengan gerak kerja serta tindakan pantas bagi menghadapi kemungkinan bertindak banjir besar.

Dalam mencahayai isu air ampuh ini, bisa jadi ramai yang terlepas pandang akan kesan serempak bencana itu terhadap angka hartanah yang mungkin terjejas atau mengalami defisit yang besar akibat kesan melampau banjir.

Tolak ZON BENCANA

Menurut Prof Dr Noor Rosly Hanif, Guru besar di Fakulti Perkulakan Program Pengurusan Harta Persil & Perlelongan International University of Malaya-Wales (IUMW), Kronologi Tun Ismail, Kuala Lendut, biji hartanah boleh menyusut sehingga 30 peratus di kawasan yang terjejas teruk akibat air sebak.

Penyusutan nilai hartanah itu berlaku berikutan pembeli enggan menciptakan menjadikan pelaburan alias membeli gana di wilayah yang sudah dikenal pasti sebagai zon bisikan.

“Itu antara risiko yang mungkin dihadapi oleh pemilik hartanah terutamanya di beberapa kawasan di Pantai Timur, Kelantan dan Terengganu berdasarkan situasi air sebak bermusim yang melanda di kedua-dua wilayah itu.

“Di beberapa lokasi tak seperti di Selangor, Estuari Lumpur, Johor dan Negeri Sembilan, sungguhpun relasi mengalami air ampuh teruk khususnya lega penghujung tahun pemaafan, belaka ia sebenarnya bukanlah lokaliti biasa untuk banjir.

“Doang atas faktor tertentu seperti perubahan iklim, hujan lebat berpanjangan dan air pasang osean nan mengakibatkan air sebak semarak terutamanya, penyusutan nilai hartanah di kawasan tersebut pun boleh bertindak bahkan harga pasaran juga boleh ‘jatuh mengejut’ berbanding di Tepi laut Timur nan situasinya dapat diramal lebih awal,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Baca juga:  Hutan Tropis Di Indonesia Menyimpan Kekayaan Alam Berupa

Jual murah ATAU TANGGUNG RUGI

Penyusutan biji hartanah tidak dapat dielakkan dan antara langkah terbaik nan boleh diambil ialah dengan menjual aset sedia ada bagi mengelik terus menanggung kerugian.

Menurut Noor Rosly, walaupun sektor hartanah banyak mengelepai kepada faktor permohonan dan penawaran belaka perunding akan mengelik sebarang pembelian di area yang dikenal tentu seumpama ‘zon merah.’

“Contohnya, jika nilai rumah di kawasan itu berharga RM300,000 ia mungkin akan susut kepada RM250,000 maupun lebih tekor sekali lagi jikalau kawasan berkenaan tidak mengalami peralihan daripada aspek mendaki taraf penyunatan risiko bujukan.

“Bagaimanapun, penjualan aset di kawasan berisiko berlaku provokasi alam ini bukanlah mudah kerana kebanyakan cak bagi pembeli telah mengkaji bidang belakang sesebuah kawasan berkenaan.

“Justeru, lain banyak pilihan nan boleh dibuat oleh empunya harta benda sebanding ada mereka terus dahulu di negeri itu dan berisiko tangga bagi terus mengaku kerugian maupun menjual dengan harga di bawah pasaran,” katanya.

Anda pada masa sama bertutur, susut nilai hartanah tidak terhad kepada faktor gangguan banjir doang sebaliknya turut melibatkan pelbagai keberagaman petaka seperti tanah runtuh, pergerakan tanah dan kapling jerlus.

“Galibnya kawasan yang fertil kerumahtanggaan zon murka alam ataupun terletak rapat persaudaraan dengan lokasi bencana mempunyai risiko untuk susut nilai walaupun hal itu lain kekal.

“Justeru, penduduk di wilayah yang gegares mengalami banjir terbiasa bertindak proaktif dengan menyuarakan kebimbangan mereka kepada pihak berkuasa cak bagi menggunung taraf sistem perparitan, saliran alias tebatan banjir agar biji hartanah di distrik itu dapat kembali sreg harga normal,” katanya menambah, beberapa kawasan di Selangor sebagai contoh Taman Sri Taruna, Shah Kalimantang kini antara yang berisiko tinggi bagi dilanda banjir besar.

Baca juga:  Jelaskan Dampak Pemakaian Pupuk Buatan Terhadap Perairan

HANYA SEMENTARA

Padahal berkongsi pandangan, Presiden Persatuan Perunding Hartanah Mukminat Malaysia (PEHAM) Ishak Ismail bersabda, kesan negatif penyusutan skor hartanah di wilayah bencana hanyalah bersifat sementara.

Angka hartanah berkenaan dijangka kembali kepada takdir asal dengan adanya penambahbaikan ketimbang aspek pengurusan risiko godaan oleh pihak berwajib.

Sira menyerahkan arketipe, takdirnya di sesebuah kawasan kerap berlaku banjir dan pihak berkuasa melaksanakan naik taraf sistem saliran dan tebatan banjir, maka nilai hartanah nan mengalami susut nilai akan kembali pulih seperti resmi.

“Ini kerana trend obat akan mengelak ataupun pergi untuk membeli rumah untuk kediaman sendiri ataupun misal tulangtulangan pelaburan di kawasan yang sudah dikenali bagaikan berisiko untuk bisikan tangga.

“Hasilnya, harga di kondominium berkenaan tidak mampu dijual dengan harga yang kompetitif sebaliknya perlu dijual di bawah roman kadar murahan semasa dan ini pun termaktub untuk angka sewaan,” katanya.

Beliau menambah, pihak berwajib teradat memikirkan kaedah terbaik bakal mengurangkan risiko bencana duaja terutamanya air bah kerana kamu sememangnya boleh menjejaskan nilai hartanah di kawasan berkenaan.

Ishak mengklarifikasi, walaupun kerja penambahbaikan terhadap pengurangan risiko air sebak dilaksanakan, nilai hartanah di kawasan terlibat tidak akan naik serta merta dan akan mengambil masa.

“Contohnya jika di Pantai Timur, kita adv pernah air sebak berlaku hujung tahun. Kita andaikan selepas semua proses naik taraf itu dilaksanakan, nilai hartanah di wilayah itu akan naik selepas tempoh satu kitaran iaitu selepas penghujung tahun berikutnya, nilai akan naik secara beransur-ansur,” katanya.

TIADA PERLINDUNGAN INSURAN

Bagi pensyarah kanan Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Lor Malaysia (UUM) Muhammad Ridhuan Kepala Abdullah pula, dalam jangka masa pendek bencana banjir enggak banyak menjatah kesan kepada angka hartanah disebabkan kawasan berhampiran atau kejiranan masih menjadi lokasi sortiran pembeli.

Baca juga:  Pemanfaatan Energi Alternatif Dalam Kehidupan Sehari Hari

Namun begitu, jangka masa bikin tujuan pemulihan dan penambahbaikan prasarana di sesebuah kawasan banjir sememangnya akan mempengaruhi harga hartanah lebih-malar-malar di kawasan perumahan baharu.

Beliau nan merujuk kepada International Journal of Housing Markets and Analysis yang bertajuk ‘Short-run Effects of Hurricanes on the Housing Markets: Evidende from Florida’ turut menyatakan, nilai penyusutan hartanah merupakan sehingga lebih 20 peratus.

“Kemajuan intern penilaian risiko, teknologi, kajian frekuensi banjir menyebabkan banyak syarikat insurans menawarkan faedah yang semakin relevan dengan keadaan semasa. Sahaja begitu, empunya harta benda di kawasan bencana juga berisiko berdepan peningkatan kos insurans menyeret-nyeret bayaran premium.

“Terdapat kes pihak fasilitator insurans tak juga bersedia kerjakan memberi perlindungan berikutan risiko tinggi di sesebuah distrik terhadap provokasi banjir dan lain-lain musibah,” katanya.

Menurut engkau, disebabkan itu, empunya hartanah bukan sahaja perlu membayar kos insurans sedia ada lebih lagi perlu mengecualikan kos adendum buat membaik pulih khasanah yang rosak sekiranya dilanda banjir.

“Cak bagi kawasan nan dirasakan berat untuk melaksanakan kerja menambah baik sistem tebatan banjir, pembangunan terancang dan sebagainya, pemilik wajar memikirkan untuk ‘melepaskan’ perbendaharaan mereka walaupun pada harga jauh kian rendah berbanding harga pasaran bagi lucu dibebani kegeruhan setiap masa terutama jika negeri rumah mereka berada dalam lingkungan banjir bermusim,” katanya. – Bernama.

Contoh Artikel Tentang Bencana Alam Banjir

Source: https://www.sinarharian.com.my/article/233107/berita/nasional/banjir-nilai-hartanah-berisiko-merosot